top of page
VR.jpg

Reducept: VR training tegen chronische pijn

Virtual reality als middel tegen chronische pijn: dat klinkt misschien als science fiction, maar is voor u, indien u chronische pijn heeft, eindelijk een gerichte behandeling. En nog mooier, een gerichte behandeling, die -in veel gevallen- werkt!

Een op de vijf Nederlanders kampt met chronische pijn: dat zijn ongeveer drie miljoen mensen. Vaak hebben mensen met chronische pijn al veel behandelingen en behandelaars gehad, zonder of met weinig resultaat.

Reducept is een VR-programma ontwikkeld door Zantema en Fennema en is begin 2019 is gelanceerd. Sindsdien zijn hiermee al duizenden patiënten met chronische pijn geholpen.

Wat is chronische pijn?

Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en dat moet worden verholpen. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Vaak zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders, daarom is het belangrijk inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie. 

De pijn kan bijvoorbeeld afkomstig zijn uit uw zenuwstelsel. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de delen van het zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van pijnsignalen overgevoelig zijn geraakt. Het pijnsysteem binnen het zenuwstelsel is dan te scherp afgesteld. Dit noemen we sensitisatie.

VR-training; hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst worden uw klachten uitgebreid in kaart gebracht tijdens een vraaggesprek en onderzoek. Als blijkt dat er sprake is van chronische pijn dan kan Reducept worden ingezet.

Om de VR-game te kunnen spelen heeft u alleen een smartphone nodig. Als praktijk lenen wij u een VR-headset waar u uw telefoon in kunt plaatsen.

Via de VR-game willen we u weer de controle teruggeven over uw pijn. Zo kunt in de game aangeven waar u pijn heeft. Vervolgens wordt ingezoomd op die plek in het lichaam en volgt u de ‘pijnprikkels’ die via het zenuwstelsel naar de hersenen gaan. U doorloopt daarna verschillende onderdelen, waarbij u bijvoorbeeld uw ‘pijnprikkels’ kunt wegschieten. Ook krijgt u uitleg en informatie over uw pijn.

Een gamesessie duurt ongeveer 25 minuten. Indien u eenmaal begrijpt hoe het werkt gaat u er thuis mee aan de slag. Door de VR-game een maand lang vier tot vijf keer per week te spelen, blijkt een groot deel van de mensen al minder of geen pijn meer te ervaren. U kunt het ook blijven spelen om de pijn onder controle te houden.

Wilt u meer weten over de Reducept behandeling bij JoinTogether, of wilt u hiervoor een afspraak maken, bel dan:
06-81379800, of mail naar info@jointogether.nl.

bottom of page