top of page
_I_08982-1424.jpg

Schouderklachten

  • Bij schouderklachten zit de pijn rond de schouder, de bovenarm, of het schouderblad.

  • De oorzaak van uw schouderklachten kan liggen aan een verkeerde houding of spiergebruik.

  • Ook kunnen frequent uitgevoerde of zwaar belaste bovenhandse bewegingen tot schouderklachten leiden.

  • Indien u schouderklachten heeft is het belangrijk dat u uw activiteiten aanpast en blijft bewegen.

  • Bij JoinTogether wordt uw schouderklacht eerst grondig geanalyseerd waarna een aanpak op maat gemaakt kan worden.

De schouder is een complex gewricht dat zeer uiteenlopende problemen kent. Door de grote bewegingsmogelijkheid van de schouder kan schouderpijn leiden tot aanzienlijk verlies van functie. De oorzaak van schouderpijn is vaak gelegen in een verkeerde spiercoördinatie.

 

Klachten

 

Schouderpijn bestaat hoofdzakelijk uit pijn rond de schouder of het schouderblad, eventueel in combinatie met stijfheid en een bewegingsbeperking.

Overige symptomen kunnen zijn:

  • Tintelingen in arm/hand

  • Koude hand/vingers

  • Knarsen, knakken of knopen van de schouder

  • Krachtsverlies (bij pijn)

 

Relatie met andere klachten

 

Bijkomend kan er sprake zijn van armpijn, nekpijn, lage rugpijn, hoofdpijn en bovenrugpijn. Deze klachten kunnen zowel het gevolg als de oorzaak zijn van de schouderklachten.

​

Oorzaken van schouderpijn

​

Er zijn verschillende weefsels die de oorzaak van schouderpijn kunnen zijn. Het is daarbij van belang te weten dat dit niet betekent dat dit ook de oorzaak van uw schouderpijn verklaart. Vaak is de oorzaak gelegen in een verkeerde houding of gebruik van uw schouder waardoor een veranderde coördinatie van de schouderspieren ontstaat, die leidt tot overbelasting van spieren, pezen etc. Hoe dit in uw specifieke geval werkt, bespreken we graag tijdens een consult.

​

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor pijn in uw schouder:

  • Een peesontsteking of peesscheuring in uw schouder. Een pees is de verbinding tussen botten en spieren. Deze pees kan gaan ontsteken of scheuren. Dit kan gebeuren na overbelasting, door slijtage of door een plotselinge beweging of ongeval.

  • Een slijmbeursontsteking in uw schouder. De slijmbeurs is een flinterdun zakje met vocht. Dit zakje bevindt zich in de buurt van gewrichten. Het vocht uit de slijmbeurs zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen. In geval van een slijmbeursontsteking verliest de slijmbeurs haar functie waardoor pijn en/of stramheid in de beweging kan ontstaan.

  • Een zogenaamde ‘frozen shoulder’. Bij een frozen shoulder verliest u een deel van uw bewegingsvrijheid van uw schouder. Dit kan veroorzaakt worden door een (uit de hand gelopen) ontsteking.

  • Schouderinstabiliteit. Hierbij kan uw schouder bijna en geheel uit de kom gaan. Dit kan ontstaan na een ongeval waarbij de schouder uit de kom schiet, maar ook als gevolg van overbelasting tijdens sport of door aangeboren slapte van het schouderkapsel.

  • Er kan sprake zijn van een zenuwbeknelling of ontsteking. Deze zenuw kan in de nek bekneld raken, bijvoorbeeld door een nekhernia met daarbij pijn in schouder/arm projecteren. Ook kan er sprake zijn van neurologische verschijnselen zoals tintelingen, krachts- en gevoelsverlies. Soms raakt de zenuw ontstoken a.g.v. een val of auto-immuunreactie waarbij tevens pijn, krachts-/gevoelsverlies en bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan.

 

Wat kunt u zelf doen?

​

Indien er sprake is van schouderpijn is het belangrijk in beweging te blijven. Vaak volstaat het op geleide van de pijn bewegen. Probeer verder te werken aan een gezonde leefstijl door gezond te eten, veel te bewegen, negatieve stress te beperken en te zorgen voor een goede nachtrust.

Het is tevens verstandig om oefeningen te doen om uw spieren te versterken c.q. de disbalans in de spieren op te heffen, liefst onder begeleiding van een fysiotherapeut.

​

Wat kan JoinTogether voor u betekenen?

​

Het schoudercomplex bestaat uit het schouderblad, het sleutelbeen, de ribben samen met de wervelkolom, en zijn te zien als een dynamische eenheid. Bij JoinTogether zien wij het als een uitdaging om de ‘complexiteit’ hiervan te ontrafelen om zo gericht mogelijk uw schouderpijn te kunnen aanpakken.

Dit doen we door een grondig onderzoek van alle schouderstructuren, en door alle factoren mee te wegen die bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van uw schouderprobleem. Bijkomende (negatieve) stress en slecht slapen vormen belemmerende factoren voor herstel en verdienen indien aanwezig aandacht tijdens de behandeling.

Wilt u weten of de therapeuten van JoinTogether iets voor uw schouderpijn kunnen betekenen neem dan contact met ons op.

bottom of page