Bekkenpijn
-
Bekkenpijn bevindt zich voornamelijk laag in uw onderrug rond de kuiltjes ter hoogte van uw SI-gewrichten, maar kan zich ook uiten in pijn rond de lies, de bil of het bovenbeen.
-
Op ten duur kunnen door bekkenklachten ook andere klachten ontstaan.
-
Meerdere factoren liggen ten grondslag aan het ontstaan van bekkenpijn, zoals: overbelasting, instabiliteit of in zeldzamere gevallen een ontsteking.
-
U kunt zelf invloed uitoefenen door te letten op een goede sta- en zithouding, regelmatig afwisselen van houdingen en een symmetrische belasting.
-
Bij JoinTogether vinden wij het belangrijk om samen met u allereerst de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruitziet, zodat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie kunnen toespitsen.
Het bekken bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het linker- en rechter bekkenhelft. De twee bekkenhelften samen met het heiligbeen vormen aan weerskanten ter hoogte van de kuiltjes uw sacroiliacale gewrichten (SI-gewrichten). Het bekken heeft een centrale rol bij onze houding en beweging, omdat het de benen met de romp verbindt en zowel met de benen als de romp mee beweegt.
​
Klachten
Bij bekkenklachten heeft u vooral last van lage rugpijn ter hoogte van uw SI-gewrichten. Verder kan er pijn of uitstraling zijn in of naar de lies, de bilregio, het schaambeen en soms naar het bovenbeen. De klachten kunnen wisselend aangegeven worden tijdens lopen, zitten, bukken, staan en/of liggen.
Relatie tussen het bekken en overige klachten
Bekkenpijn kan leiden tot compensaties in houding en spiergebruik. Dit kan ervoor zorgen dat er op den duur andere klachten kunnen ontstaan. Andersom kan het ook. Zo kan iemand na een val op het stuitje scheef op een stoel gaan zitten, waardoor bepaalde spieren in rug/billen harder en eenzijdiger werken. Dit zorgt op den duur voor pijnlijke spieren met een veranderde coördinatie en een toename van belasting van de SI-gewrichten.
​
Oorzaken van bekkenklachten
​​
-
Irritatie aan de SI-gewrichten. Dit ontstaat door een infectie, artritis, tumoren (zeldzaam), botbreuken of ontstekingen van de spierpeesaanhechting door overbelasting of blokkades.
-
Een zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Hierbij speelt enerzijds de verweking van banden een rol door zwangerschapshormonen en anderzijds een asymmetrie in de beweging van het bekken.
-
Verkeerd spiergebruik met als gevolg spierproblemen van de bekkenbodemspieren en de (diepe) bilspieren.
-
Overbelasting van het bekken.
Wat kunt u zelf doen tegen de pijn?
​​
-
Wissel activiteiten en rust regelmatig af.
-
Een goede houding is belangrijk. Bij een goede stahouding staan enkels, knieën, heupen, schouders en hoofd recht boven elkaar in één lijn (loodlijn). Een goede zithouding is symmetrisch, met de knieën (iets) uit elkaar en de voeten bij elkaar.
-
Verdeel bij langer staan het gewicht over beide benen en vermijd het hangen op een been.
-
Slaap met een kussen tussen de knieën als u op uw zij ligt.
-
Vermijd het naar binnen draaien van de enkels en de knieën.
-
Blijf zoveel mogelijk in beweging om de conditie en belastbaarheid te behouden.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Bij JoinTogether vinden wij het allereerst belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruitziet, zodat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Dit betekent een uitgebreide screening, intake en onderzoek met zo nodig aanvullende vragenlijsten (voor thuis). Hiermee kunnen we de oorzaak van de klachten en de factoren, die van invloed zijn op de klachten, zo goed mogelijk in kaart brengen. Er wordt vervolgens een persoonlijk behandelplan opgesteld bestaande uit een combinatie van diverse specialistische (manueel)therapeutische technieken en training/coaching. Methoden die in onze behandeling worden toegepast zijn die van Cecile Röst en Jeremy Hesch.
​