top of page
_I_08987-1425.jpg

Fascia Therapie

Wat is Fascia?

U bent zich er waarschijnlijk wel van bewust dat uw lichaam bestaat uit botten, spieren en organen. Maar wist u dat bindweefselvliezen (fascia) alles met elkaar verbinden? 

​Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch netwerk van bindweefsel in het lichaam dat loopt van top tot teen, van huid tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft.  

​Minstens zo belangrijk is dat er tussen deze vliezen een vloeibare gel zit die er voor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen bewegen. Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen als veerkracht, waardoor fascia een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit speelt.

 

Wat is Fasciatherapie?

Fasciatherapie is een zachte behandelmethode, die gericht is op de beïnvloeding van spanning in het fasciale systeem. Het is een relatief nieuwe behandelmethode. Met behulp van specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen kunnen verstoringen in het fasciale systeem zich herstellen. Dit heeft als doel, het herwinnen van bewegingsvrijheid, een afname van klachten, een verbeterde houding, een efficiëntere manier van bewegen en een verhoging van de belastbaarheid. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren.

 

Ontstaan van klachten

Fasciagerelateerde klachten ontstaan door te veel in dezelfde houding zitten, een ongeluk, operatie of overbelasting van de spieren. Maar ook stress, slechte voeding en dehydratatie, te weinig bewegen of niet genoeg variatie in de bewegingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten. Deze uiten zich als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van de fascia.

Niets in uw lichaam bestaat of functioneert op zichzelf, alles reageert op elkaar en werkt op een prachtige, maar ingewikkelde manier met elkaar samen. Doordat de fascia door het hele lichaam loopt en haar kracht niet alleen plaatselijk maar via het gehele lichaam verdeelt kan een beperking in uw kuit letterlijk uw nekpijn veroorzaken en uw lage rugpijn zou kunnen komen van een beperking in schouder. Daarnaast zijn ook uw emotionele gesteldheid en levensstijl belangrijk voor de gesteldheid van uw lichaam. 

Spierknopen (triggerpoints), verklevingen of ontstekingen veroorzaken op zichzelf geen pijn, ze geven wel signalen af die door de zenuwen naar de hersenen worden geleid. Pijn ontstaat pas in het brein en het is aan de hersenen in welke mate deze signalen als pijn worden ervaren of niet. Daarin is de gevoeligheid van het zenuwstelsel van groot belang en die gevoeligheid kan wisselen van moment tot moment. Zo hebben emoties (vooral angst), stress, koorts, slaap, voeding, hormonen en medicijnen een sterke invloed op de gevoeligheid van het zenuwstelsel. 

 

Fasciatherapie bij JoinTogether

Bij JoinTogether wordt Fasciatherapie alweer een aantal jaren met veel plezier en mooie resultaten toegepast.

Vanuit het fasciaonderzoek kijkt de fasciatherapeut bij JoinTogether naar alle relevante factoren. Dit houdt in dat u van top tot teen wordt bekeken, en door uw lichaam en geest als één geheel te onderzoeken wordt de oorsprong van uw klachten opgespoord.

Er zijn verschillende manieren om de fascia te beïnvloeden. Naast de handen worden er bij JoinTogether ook instrumenten, de zogenaamde fasciatools, gebruikt. Deze tools maken de behandeling specifieker en zorgen voor een gewenste dieptewerking van de techniek. Ook kan u geadviseerd worden aan de slag te gaan met specifieke oefeningen of aanpassingen in uw trainingschema om zo te zorgen voor een betere fasciale belastbaarheid.

De voor fasciatherapie zo kenmerkende holistische aanpak zorgt vaak voor volledige oplossing of vermindering van uw klacht, zodat u weer makkelijker en (zoveel mogelijk) zonder pijn beweegt.

Afspraak maken?

Wilt u weten of fasciatherapie bij JoinTogether iets voor uw klachten kan betekenen, neemt u dan gerust contact met ons op.

bottom of page