Osteoporose
-
Bij osteoporose is de botafbraak groter dan de botopbouw, waardoor de kwaliteit van uw botten verminderd.
-
Het risico op osteoporose stijgt naarmate u ouder wordt.
-
Belangrijke risicofactoren zijn: vrouwelijk geslacht, een laag lichaamsgewicht, roken, weinig lichaamsbeweging en eenzijdige voeding.
-
Meestal wordt osteoporose pas ontdekt als u een bot breekt.
-
Wanneer u gezond eet, dagelijks extra beweegt en veel buiten bent, blijven/worden uw botten sterker.
-
Bij JoinTogether krijgt u gerichte adviezen over voeding, beweging, valpreventie en stellen wij samen met u een persoonlijk beweegplan op.
Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Bij osteoporose is de botafbraak groter dan de botopbouw, waardoor de kwaliteit van u botten verminderd. Vaak merkt u pas dat u osteoporose heeft op het moment dat u iets breekt.
​
Osteoporose komt op iedere leeftijd voor, maar de kans dat u het krijgt, stijgt naarmate u ouder wordt. Vrouwen hebben vaker osteoporose dan mannen. Risicofactoren zijn: een laag lichaamsgewicht en osteoporose in de familie. Roken, weinig lichaamsbeweging en eenzijdige voeding (vooral te weinig calcium en vitamine D) verhoogt de kans op osteoporose. Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat ook een sterk verhoogde homocysteïnespiegel het risico verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een tekort van vtiaminine B6, B12 of Foliumzuur.
​
De klachten van osteoporose
​
Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken. Als u osteoporose heeft, is er weinig voor nodig dit te realiseren: vallen, stoten, bukken, tillen of het verrichten van een dagelijkse handeling kan al een breuk veroorzaken. Mensen met osteoporose breken het vaakst hun heup, maar een wervelinzakking en een gebroken pols komen ook vaak voor. Osteoporose kan ook pijn veroorzaken. Ongeveer 80% van de mensen met osteoporose heeft pijnklachten, van wie de helft dagelijks.
​
Wat u zelf kunt doen?
​
U bent nooit te oud om iets tegen osteoporose te doen, maar hoe jonger u ermee begint, des te beter is het voor uw botten.
-
Beweeg minimaal een half uur per dag. Vooral bewegingen waarbij u uw eigen lichaamsgewicht moet dragen zijn goed voor de opbouw van je botten. Denk aan: wandelen, (trap)lopen, tennissen, dansen, tuinieren, etc.
-
Zorg voor een gezond lichaamsgewicht; een te laag lichaamsgewicht is niet goed voor de botopbouw.
-
Stop met roken. Roken is een zeer belangrijke risicofactor voor het ontstaan van osteoporose.
-
Ook wordt vaak aangeraden het gebruik van zout, koffie en alcohol te matigen.
-
Voor de aanmaak van bot is calcium, maar ook magnesium nodig. Eet/drink daarom dagelijks (liefst niet-gepasteuriseerde en biologische) zuivelproducten, afwisselende voeding met voldoende groene bladgroenten, broccoli, volkorengranen, peulvruchten, zaden en noten.
-
Om het calcium op te nemen in het lichaam heeft u vitamine D nodig. Uw lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht. Zorg dus dat u vaak buiten bent. In de herfst- en wintermaanden is extra vitamine D inname middels suppletie aan te raden.
​
Behandeling van osteoporose bij JoinTogether
​
Osteoporose is niet te genezen. De behandeling bestaat uit pijnbestrijding en het voorkomen van botbreuken en verdere achteruitgang van de kwaliteit van uw botstructuur. Soms schrijft de huisarts middelen voor die het botverlies vertragen, zoals hormonen of voedingssupplementen.
Bij JoinTogether herkennen onze fysiotherapeuten de klachten van osteoporose vaak al in een vroeg stadium. Hierdoor kunnen ze samen met u voorkomen dat de problemen onnodig erger worden door gerichte adviezen over voeding, beweging, valpreventie en het opstellen van een persoonlijk beweegplan.
Wilt u weten of de therapeuten van JoinTogether iets voor uw osteoporose kunnen betekenen neem dan contact met ons op.