top of page
_I_09195-1482-1484.jpg

Stuitpijn

  • Het stuitje vormt een belangrijke aanhechtingsplaats voor bekkenbodemspieren.

  • Stuitklachten ontstaan bij 50% van de mensen na een val.

  • De meeste stuitklachten gaan binnen zes weken weer over.

  • Langdurige stuitklachten geven een grotere kans op bijkomende rug- en bekkenklachten.

  • Het beleid bij stuitklachten is in eerste instantie afwachtend; rust, ontlasten middels (ring)kussen, eventueel ondersteund met medicatie.

  • Indien stuitklachten niet over gaan kan bij JoinTogether een manueeltherapeutische behandeling ondersteund met oefeningen en instructies voor goede resultaten zorgen.

Het stuitje vormt het uiteinde van de wervelkolom en heeft net als bijvoorbeeld de blindedarm geen duidelijke functie meer. Dat maakt het stukje bot van ongeveer een vierkante centimeter onder het heiligbeen op het eerste gezicht dus eigenlijk overbodig. Het stuitje vormt echter een belangrijk aanhechtingspunt voor diverse bekkenbodemspieren, die een rol spelen bij de mictie en stabilisatie van het bekken.

 

Klachten

​

Bij stuitklachten zit de pijn over het algemeen vrij lokaal in of rond het stuitje. Stuitpijn wordt met name ervaren tijdens het zitten of opstaan (vanuit zittende positie). In sommige gevallen is de stuitpijn aanwezig bij bepaalde (lig)houdingen of buikspieroefeningen.

De meeste stuitklachten gaan binnen een week of zes weer over. Als stuitpijn langer dan twee maanden bestaat wordt deze chronisch genoemd. Opvallend is dat vrouwen een vijf maal grotere kans op stuitpijn hebben dan mannen.

 

Relatie stuitpijn met andere klachten
 

Zowel bekken- als stuitpijn kan leiden tot compensaties in houding en spiergebruik. Dit kan ervoor zorgen dat er op den duur andere klachten kunnen ontstaan. Op ten duur leidt dit tot pijnlijke spieren, met een veranderde coördinatie en een toename van belasting van diverse gewrichten. Zo kan stuitpijn leiden tot bekkenpijn of andersom, maar ook hoger gelegen wervelkolomklachten kunnen ontstaan.

 

Oorzaken van stuitklachten

​

  • In 50% van de gevallen is er sprake van een duidelijk trauma, zoals een val op het stuitje.

  • Overbelasting, bijvoorbeeld door overgewicht of een verkeerde zithouding.

  • Overmatig gebruik van de bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld bij vormen van bekkeninstabiliteit.

  • Anatomie van het stuitje. Niet alle stuitjes zijn hetzelfde, waardoor sommige varianten onder bepaalde omstandigheden (veel zitten, overgewicht e.d.) sneller zullen worden overbelast.

  • Meer zeldzame oorzaken zoals een infectie of tumoren.

​

Wat kunt zelf doen?

 

In de eerste fase na het ontstaan van stuitpijn wordt vaak een afwachtend beleid geadviseerd, ondersteund middels pijnmedicatie als een NSAID (bijvoorbeeld Diclofenac of Ibuprofen) en adviezen ten aanzien van een aangepaste zithouding. Ook kan het gebruik van een stuitontlastend wig- of ringkussen wenselijk zijn. Indien rust, het ontlasten van de stuit en medicatie geen verbetering geven is behandeling door een in stuitpijn ervaren fysio- of (orthopedisch) manueel therapeut aan te raden.  

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

​

Bij JoinTogether hebben vinden wij het allereerst belangrijk om samen met u de tijd te nemen om goed vast te stellen hoe uw klachtenpatroon eruitziet, zodat wij de behandeling op uw persoonlijke situatie kunnen toespitsen. Dit betekent een uitgebreide screening, intake en onderzoek met zo nodig aanvullende vragenlijsten (voor thuis). Hiermee kunnen we de oorzaak van de klachten en de factoren die van invloed zijn op de klachten zo goed mogelijk in kaart brengen en wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit bestaat uit een combinatie van diverse specialistische (manueel)therapeutische technieken en training/coaching. Methoden die in onze behandeling worden geïntegreerd zijn die van Meine Veldman en Jeremy Hesch. Ook een combinatie van een externe manuele stuitcorrectie en injectietherapie op de pijnpoli kan zeer succesvol zijn. Wij zullen u ten alle tijden helpen bij het vinden van de meest gepaste behandeling.

 

Wilt u weten of de therapeuten van JoinTogether iets voor uw stuitklachten kunnen betekenen neem dan contact met ons op.

bottom of page