top of page

Dry Needling

Bij Jointogether passen wij dry needling regelmatig toe bij klachten waarbij spieren een belangrijke rol spelen. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van kleine naaldjes om bepaalde verhardingen in spieren, zogenaamde triggerpoints, te laten ontspannen.

 

Voor het uitoefenen van dry needling volgt een fysiotherapeut één of meerdere cursussen. Deze cursus kan gevolgd worden na een voltooide fysiotherapie opleiding. Al onze therapeuten hebben tenminste twee of meerdere cursussen op dit gebied gevolgd.

Welke klachten?

Dry Needling heeft de spieren als aangrijpingspunt. Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel lichamelijke klachten met triggerpoints gepaard gaan, zoals gewrichtsklachten, peesklachten, spanningshoofdpijn, migraine, whiphlash-gerelateerde problematiek, vervelkolomproblemen en bijvoorbeeld lage rugklachten. Indien er sprake is van triggerpoints in spieren kunt u last hebben van de volgende klachten, die al dan niet in combinatie met elkaar voorkomen:

  • Lokale, vaak zeurende, soms branderige pijn;

  • Uitstralingspijn die toeneemt bij bepaalde belasting, zoals langdurig in één houding zitten of zwaar tillen;

  • Stijfheid in een spier of in spiergroepen;

  • Verminderde beweging van een gewricht door verkorting van de betreffende spier of spiergroep;

  • Motorische problemen, zoals minder kracht en/of coördinatie van een of meer lichaamsdelen;

  • Tintelingen en/of overgevoeligheid in bepaalde huidgebieden;

  • Koude, warme, droge of klamme huid;

  • U kunt zelf eventueel één of meerdere harde knobbel(s) in een spier of verschillende spieren voelen.

Eerste afspraak

Tijdens een eerste afspraak zal er bij JoinTogether altijd worden nagegaan of uw klachten (deels) worden veroorzaakt door triggerpoints. Hiervoor zijn zowel de gegevens uit het vraaggesprek (intake) als mede de gegevens uit het onderzoek maatgevend. Tijdens het onderzoek kan de therapeut stuiten op een knobbeltje in een harde streng van de spier. Als de therapeut hierop drukt en dit zorgt voor een herkenbare pijn dan is dit de bevestiging van de rol van dit triggerpoint in uw probleem. Dry Needling kan dan als behandelmogelijkheid met u worden besproken. Dry needling wordt bij JoinTogether door onze fysiotherapeut of orthopedisch manueeltherapeut altijd gebruikt als onderdeel van een totale behandeling, bestaande uit meerdere interventies.

Het is niet zo dat Dry Needling de enige behandelvorm is voor het aanpakken van triggerpoints. Indien u bijvoorbeeld 'naaldvrees' heeft kunt u zonder Dry Needling worden behandeld. Wij zijn er echter wel van overtuigd dat Dry Needling een zeer effectieve manier is om triggerpoints aan te pakken. Een Dry Needling behandeling duurt meestal tussen de 3-6 behandelsessies. Vaak merkt u na de eerste behandeling al resultaat. Wel heeft u na de behandeling wat last van de spier; een soort 'spierpijngevoel'. Dit hoort erbij en verdwijnt meestal binnen twee dagen. Om het herstel te bespoedigen kan het de eerste dagen helpen een warmtepakking (kruik of kersenpittenzak) voor zo’n 15 minuten tweemaal daags tegen het behandelde gebied te leggen, goed water te drinken en regelmatig te bewegen.

 

Afspraak of meer informatie?

Denkt u misschien dat Dry Needling u kan helpen bij uw klachten? U kunt met, maar ook zonder een verwijzing van uw arts een afspraak maken bij één van onze therapeuten. Wilt u meer weten over Dry Needling of wat dit voor u zou kunnen betekenen?

bottom of page